Nasıl Yapılır ? Nedir ?

Ping Nedir ?

By araneltasardur

January 01, 2017

Sıkça duyduğumuz ve üzerinde çokça konuşulan konulardan biri olan “Ping” ile ilgili en çok sorulan ,Ping nedir ne işe yarar ? Ping atmak nedir ? Ping neden yükselir ? Ping nasıl düşürülür ? Ping süresi kaç olmalı ve nelere bağlıdır gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Ping ne demek?

Öncelikle Ping nedir , bunun tanımını yaparak başlayalım. Ping programı, Mike Muuss tarafından 1983 yılında yazılmış bir programdır. Temel olarak bir kaynak ve alıcı bilgisayar arasında ki veri paketinin gönderilip alınması olarak tanımlanabilir. Bu işlemin gerçekleşme esnasında geçen zaman dilimi ise bize ping süresini verir. Örnek verecek olursak bilgisayarınızda online olarak bir FPS oyunu oynuyorsunuz , ve pinginiz 60. Bu demek oluyor ki bilgisayarınızdan çıkan bir veri paketinin, bağlı bulunduğunuz sunucuya ulaşma süresi 60 milisaniyedir.

Ping Süresi Kaç Olmalı ?

Özellikle online oyun oynayan kullanıcılar için ping değeri oldukça önemlidir. Karakterinizi kontrol edebilmeniz için verdiğiniz komutların gecikme olmaksızın sunucuya aktarılıyor olması lazım. Eğer ping süreniz yüksek ise sunucu ile bağlantı sorunu yaşayacağınız için gecikmeler olacaktır. Bu gecikmeye de “Lag” diyoruz.

Lag yaşamamak için ping sürenizin en çok 100 ms olması gerekiyor. Daha doğrusu ne kadar düşük olursa o kadar iyi ancak 100 ms’nin üzerinde olan bağlantılarda lag yaşamanız kaçınılmaz. Yazdığınız mesajların iletilmesinde , verdiğiniz komutların uygulanmasında gecikme yaşayacağınız için oyun zevkinizde düşecektir.

Pingi Etkileyen Faktörler Nelerdir ?

Pingi etkileyen faktörleri 3 başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar, uzaklık, bağlantı tipi ve DNS. Doğru bilinenin aksine, bilgisayarınızın hızı, modeminizin markası vb. gibi konular pinginizi etkilemez.

Uzaklık konusunu ele aldığımızda sunucu ile aranızda ki mesafe arasında doğru orantılı bir bağlantı vardır. Sunucu size ne kadar uzak ise ping sürenizde o kadar artacaktır. Örneğin, Türkiye üzerinde yer alan bir sunucu ya pinginiz 20 ms ise, aynı bağlantı ile Avrupa’da yer alan bir sunucuya bağlandığınızda bu süre 60 ms’ye çıkabilir.

Bağlantı tipiniz de pingi doğrudan etkiler, en kötü ping değerlerinin 3G bağlantılarda görüldüğü bilinmektedir. Veri paketleri kablosuz olarak önce baz istasyonuna sonra da sunucuya gittiği için gecikme artıyor. ADSL bağlantılarda bu süre daha düşük seviyelere iniyor. En iyi performansı ise tahmin edeceğiniz gibi FiberOptik bağlantılar ile alıyoruz. Örnek verecek olursak ADSL bağlantı ile 60 ms olan ping sürenizi , fiber bağlantı ile 1~6 ms gibi sürelere indirmek mümkün. Ayrıca düşük ping değerleri için her zaman kablolu ağlaları kullanmalısınız, kablosuz ağlarda ping süreleri daha yüksek olacaktır.

DNS sunucuları da pingi etkileyebilen bir değer etken. Özellike online oyun oynayan kullanıcıların, TürkTelekom’un default ayarlarını kullanmaları 15-20 ms kadar daha düşük ping değerlerine ulaşmalarını sağlar. Google DNS veya Open DNS gibi sunucular ping sürelerini olumsuz etkiliyor.

Bunların yanı sıra , ping süreniz virus, yada casus yazılımlar, internet hızınızın çok düşük olması ( torrent açık, bir den fazla cihazın modeme bağlı olması nedeniyle ağ trafiğinin yüksek olması ), modeminizin uzun süredir açık kalması gibi nedenlerden dolayıda etkilenebilir.

Ping Nasıl Düşürülür ?

Yukarıda anlattığımız konulara dikkat etmeniz durumunda, ping sürelerinde daha iyi performans elde edeceksiniz ancak ping süresini düşürmek için kullanabileceğiniz bir komutta mevcut.

Windows başlat çubuğunda “çalıştır” sekmesine gidiyoruz. Buraya “CMD” komutunu yazıyoruz sonrasında ipconfig yazıp enter tuşuna basıyoruz. Burada yer alan bilgilerden IPv4 adresimizi öğreniyoruz.

Sonra ipconfig/flushdns komutunu yazarak dns geçmişini siliyoruz. En son olarakta “ping -t IPv4 ” ( öğrendiğimiz adresi yazıyoruz ) komutunu giriyoruz. Bu işlemi oyuna girmeden önce yaparsanız sorununuzu büyük ihtimalle çözmüş olacaksınız.